Bonaire top 10

Bonaire top 10 / reisinformatie / STINAPA-penning

 home vakantie op Bonaire reisinfo weer & klimaat links cookiebeleidcontact 

onderwaterwereld

Kralendijk

Washington Slagbaai

stranden

flamingo's

winterzon

Rincon

een rondje zuid

met kinderen

Klein Bonaire

 
Bonaire reisinformatie
 
Bonaire weer & klimaat
 
Bonaire vakantietips

BONAIRE REISINFORMATIE: STINAPA PENNING

Om het water rond Bonaire te betreden heb je een zogenaamde Stinapa penning nodig. Dat geldt niet alleen voor duikers, surfers, kite boarders, kajakkers, snorkelaars en andere watersporters, maar ook voor wie in de zee rond Bonaire of Klein Bonaire gaat zwemmen. Dat komt omdat dit hele gebied tot het beschermde Bonaire National Marine Park behoort. Dit nationale park wordt samen met het Washington Slagbaai Nationaal Park en Lac beheert door de Stichting Nationale Parken (STINAPA). Deze non-profit organisatie beheert, onderhoudt, promoot en beschermt de nationale parken van Bonaire. Het is geen overheidsinstelling en ze ontvangen geen enkele subsidie voor hun werkzaamheden. De bron van inkomsten bestaat uit de verkoop van de zogenaamde Stinapa-penningen waarmee de inwoners van Bonaire en de bezoekers gezamenlijk bijdragen aan het beheer van de prachtige natuur van Bonaire.

Regels
Het bezoeken van de onderwaterwereld van Bonaire is onderhevig aan een aantal regels. Zo mag je geen koraal, sponsdieren, planten of levende dieren aanraken. Dit is om de onderwaterwereld te beschermen. Daarom is het dragen van duikhandschoenen ook verboden in het Bonaire National Marine Park (BNMP). Een uitzondering wordt gemaakt voor wrakduikers. Het is ook verboden om dode onderdelen uit het water te halen en mee te nemen. Denk hierbij aan dood koraal, dode dieren en schelpen. Ga je er met een (huur)boot op uit? Dan mag je niet zomaar overal voor anker gaan omdat de ankers de onderwaterwereld kunnen beschadigen. In het water zijn boeien aangebracht waar je een boot aan kunt leggen.
Als je gaat duiken rond Bonaire dan moet je eerst een oriëntatiecursus volgen bij het bedrijf of de organisatie waar je je perslucht van afneemt. Deze korte cursus bestaat uit een droog en een nat onderdeel. Hierbij leer je alle regels rondom het duiken in het Bonaire National Marine Park kennen.

De STINAPA-penning
Voor het betreden van het Bonaire National Marine Park, Lac en Washington Slagbaai National park betaal je dus een zogenaamde 'nature fee'. Deze vergoeding is per kalenderjaar per persoon. Met een eenmalige aanschaf kun je dus het hele jaar gebruik maken van alle gebieden die onder STINAPA vallen. Door middel van de STINAPA-penning die je ontvangt kun je aantonen dat je deze 'nature fee' betaald hebt. De meeste snorkelaars en duikers bevestigen de penning aan hun materiaal, zodat ze hem altijd bij zich hebben. Je moet echter ook de bon die je ontvangt bij de aanschaf goed bewaren en altijd bij je hebben. Hiermee toon je aan dat de STINAPA-penning daadwerkelijk op jouw naam staat. Hiermee wil men voorkomen dat penningen doorgeschoven of doorverkocht worden of dat meerdere mensen gebruik maken van één penning.

Er zijn twee soorten penningen: die voor duikers en die voor niet-duikers. De penning voor duikers kost $ 45,-, de penning voor niet-duikers kost $ 25,-. Kinderen tot en met 12 jaar hebben geen STINAPA-penning nodig, tenzij ze het Washington Slagbaai Nationaal Park willen bezoeken.
Als je het Washington Slagbaai Nationaal Park bezoekt dan heb je de duurdere penning (die van 45 dollar) nodig. Heb je al een goedkope penning (die van 25 euro), dan moet je een los entreeticket kopen van 15 dollar. In dat geval ben je in totaal 40 dollar kwijt.

Mogelijk lees je ergens op internet prijzen van $ 25,- en $ 10,- voor de penningen. Dit zijn de oude prijzen die tot en met 28-2-2019 gehanteerd werden. Sinds 1 maart 2019 gelden de nieuwe tarieven van $ 45,- en $ 25,-.

Je kunt de STINAPA-penning kopen op verschillende plekken zoals de ingang van het Washington Slagbaai Nationaal Park, de duikcentra op het eiland, bij sommige hotels en bij een aantal aanbieders van excursies en andere activiteiten. Houd er rekening mee dat je de STINAPA-penning contant af moet rekenen. Met creditcard of met een bankpas betalen gaat niet. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de verkopers van de penningen deze bedragen rechtstreeks afdragen aan de organisatie en dat deze inkomsten niet in hun administratie voor dienen te komen.

Cruisepassagiers
Wie als cruisepassagier Bonaire bezoekt die hoeft geen STINAPA-penning aan te schaffen. Zij zijn uitgezonderd van deze regel. Je moet uiteraard bij een controle wel aan kunnen tonen dat je met een cruiseschip op bezoek bent in Bonaire.

Boetes
De organisatie heeft het recht om boetes op te leggen. Hoewel zij geen onderdeel zijn van de politie hebben zij sinds 2005 wel het recht om overtreders in de nationale parken te beboeten op het overtreden van de regels, zoals niet in het bezit zijn van de verplicht STINAPA-penning.


Wat wij overigens opvallend vinden is dat er te weinig voorlichting naar toeristen toe is over de STINAPA-penning. Feitelijk mag je geen stap in het water zetten (met uitzondering van een zwembad) zonder dat je zo'n penning hebt. Als je weet dat misschien wel 99% van de toeristen het water rond Bonaire betreedt tijdens hun vakantie, dan is duidelijke voorlichting op zijn plaats. De plek om dat te doen is op de luchthaven. Waarom iedere passagier niet inlichten voordat ze de douane passeren? En waarom dan eigenlijk ook niet meteen de mogelijkheid bieden om deze penning direct bij aankomst op het vliegveld aan te schaffen?

Meer handige Bonaire reisinformatie?
Deze pagina is onderdeel van het onderwerp 'reisinformatie voor Bonaire'. Op onze hoofdpagina Bonaire reisinformatie zie je welke andere reisinfo en tips we voor Bonaire hebben.
 

Bonaire bezienswaardigheden Bonaire voor beginners Bonaire fotoreportage winterzon op Bonaire beste maanden voor zonvakantie op Bonaire