TIJDSVERSCHIL MET BONAIRE

Als je vanuit Nederland (of België) naar Bonaire reist dan krijg je te maken met tijdsverschil. Dat komt omdat Bonaire in een andere tijdzone ligt dan Europa. Nederland ligt in de tijdzone UTC+1 (MET – Midden Europese Tijd) en Bonaire ligt in de tijdzone UTC-4 (AST – Atlantic Standard Time). Hierdoor bedraagt het standaard tijdsverschil 5 uur. In Bonaire is het vijf uur vroeger dan in Nederland. Omdat Nederland aan zomertijd doet en Bonaire niet, bedraagt het tijdsverschil zes uur op het moment dat men in Nederland de zomertijd hanteert.

Vanaf de laatste zondag van oktober om 03:00 uur tot en met de laatste zondag van maart om 02:00 uur (na terugzetten van de klok om 03:00 uur) is het in Bonaire 5 uur vroeger dan in Nederland en België. In Nederland en België is het dan wintertijd.

Vanaf de laatste zondag van maart om 02:00 uur (na terugzetten van de klok om 03:00 uur) tot en met de laatste zondag van oktober om 03:00 uur is het in Bonaire 6 uur vroeger dan in Nederland en België. In Nederland en België is het dan zomertijd.

Jetlag

Het reizen tussen Nederland en Bonaire gaat vaak met gepaard met een zogenaamde jetlag. Dit verschijnsel doet zich voor omdat onze interne biologische klok van slag raakt door het tijdsverschil dat door de reis ontstaat. Op het moment dat je in Bonaire aankomt is het lokaal vijf of zes uur vroeger dan dat je lichaam denkt dat het is. Je hebt dan de neiging om voor kijkend naar de klok vroeg te gaan slapen met als gevolg dat je dan ook vaak vroeg (midden in de nacht) wakker wordt.

Om het effect van de jetlag zoveel mogelijk te beperken moet je je zoveel mogelijk aan de lokale tijd aanpassen. Vliegtuigen uit Nederland landen vaak aan het einde van de middag of begin van de avond. Probeer dan om ’s avonds nog wat te gaan eten en het naar bed gaan te rekken tot minimaal tien uur ’s avonds. Hierdoor voorkom je dat je ’s nachts wakker wordt omdat je honger hebt. Probeer vervolgens tot tenminste vijf uur in de ochtend (liever nog iets later) te slapen. Laat vooral je telefoon liggen, want als je eenmaal op dat ding gaat staren dan activeer je je hersenen en kom je lastig nog in slaap. Ga op de eerste hele dag eten op de tijden die lokaal normaal zijn en ga ’s avonds weer niet te vroeg naar bed. waarschijnlijk heb je daarna nog amper last van een jetlag.

Op de terugweg is de jetlag vaak wat gemener. Dat komt vooral omdat de vlucht van Bonaire naar Nederland een nachtvlucht is. Daarnaast is ervaren velen het van west naar oost reizen als lastiger omdat je dan voor je gevoel eerder moet gaan slapen en vooral de volgende dag vroeger op moet staan. Vooral mensen die zichzelf als ‘avondmens’ typeren hebben daar moeite mee. Wat veel scheelt is hoe goed je op de terugvlucht naar Nederland slaapt. Hoe meer uitgerust je aankomt, des te beter je de jetlag doorstaat. Belangrijk is om na aankomst thuis vooral niet te gaan slapen. Een powernap in de middag of vroege avond zorgt ervoor dat je ’s avonds heel lastig in slaap kunt komen. Vaak ben je dan tot diep in de nacht wakker waardoor je vervolgens ook heel veel moeite zult hebben om de ochtend daarna op tijd op te staan. Dit effect kan soms dagenlang aan blijven houden. De beste manier om het tijdsverschil op de terugreis te doorstaan is door na aankomst vooral wakker te blijven. De vermoeidheid van de reis gebruik je vervolgens ’s avonds om op tijd te gaan slapen, bij voorkeur ergens tussen tien en elf uur. Grote kans dat je daardoor een diepe slaap pakt en redelijk bijtijds in de ochtend wakker te worden. Daarna is het zaak om vooral een normaal dagritme te hanteren. Je zult zien dat je vrij snel het tijdsverschil overbrugt op die manier.

tijdsverschil met Bonaire