Bonaire is een heerlijke bestemming om met kinderen naartoe te gaan. Net als bij volwassenen geldt niet dat alle kinderen Bonaire even leuk zullen vinden, omdat persoonlijke voorkeuren en omstandigheden natuurlijk ook een rol spelen. Ben je een gezin dat vooral de kinderen entertaint wilt laten worden door anderen waardoor pa en/of ma hun eigen plan kunnen trekken, dan is Bonaire misschien niet de allerbeste keuze. Ben je op zoek naar grote hotelresorts met miniclub, entertainment overdag en minidisco en avondshows in de avond? Dan zijn veel bestemmingen in bijvoorbeeld Griekenland of Spanje waarschijnlijk veel beter geschikt voor jouw gezin. Wil je echter als gezin kennismaken met de sfeer van je vakantiebestemming en vooral leuke dingen ondernemen, dan is Bonaire naar mijn mening daar een ideale plek voor.
Het is moeilijk uit te leggen waarom Bonaire zo’n aangename gezinsbestemming is, wat vooral een gevoel is dat je ervaart op het moment dat je er bent. Zo riepen mijn vrouw en kinderen (tieners) bij hun eerste bezoek aan Bonaire “gaan we volgend jaar weer?”. En dat terwijl wij mensen zijn die zoveel mogelijk willen zien van de wereld en daardoor niet zo snel naar dezelfde plek teruggaan of dat in ieder geval niet zo kort achter elkaar doen. Bonaire is relaxed zonder saai te worden en Bonaire is goed in veel dingen zonder ergens in uit te blinken. Het eiland Bonaire zorgt ervoor dat je in een soort van ultieme vakantiemodus komt als je daar voor openstaat. Deze eigenschappen zorgt ervoor dat je als gezin meer kunt genieten van alles wat Bonaire te bieden heeft.
Welke leeftijd?
In principe is Bonaire geschikt voor alle leeftijden. Of je hier met hele jonge kinderen naartoe moet gaan is misschien wel een juiste vraag, want verschillende aangename facetten van Bonaire zijn wat lastiger te ervaren met een baby, peuter of kleuter in je reisgezelschap. Bepaalde wateractiviteiten zoals snorkelen, kajakken of surfen zul je met te jonge kinderen niet zo snel doen. Daarnaast is het aantal zandstranden beperkt en is het op veel plekken nodig om waterschoentjes aan te doen als je het water in gaat. Sorobon Beach is daar overigens een heerlijke uitzondering op en daarom een ideale plek om met jonge kinderen naartoe te gaan.
Ga je met kinderen die wat ouder zijn dan zijn de mogelijkheden op Bonaire groter. Zeker als ze zwemvaardig genoeg zijn dan kun je je wat meer richten op de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland: de onderwaterwereld. Bonaire is door het heldere water en de vele uiteenlopende snorkelspots een ideale bestemming voor beginnende (en natuurlijk ook meer ervaren) snorkelaars. Je hoeft niet ver te zwemmen om voldoende vis te zien. Onze kinderen hebben hier het snorkelen echt onder de knie gekregen. Ook kun je met kinderen vanaf pakweg een jaar of 6-7 oud een eerste les in windsurfen gaan nemen bij Sorobon Beach. Heb je kinderen vanaf 12 jaar. Dan kun je ze kennis laten maken met de duiksport. Er zijn meerdere duikscholen en aanbieders van duikexcursies die prima excursies aanbieden om met kinderen een keer een duik te maken.
Ga je met oudere tieners naar Bonaire dan is het enige nadeel dat het uitgaansleven hier minder spannend is dan op veel andere vakantiebestemmingen. Ja, je kunt hier uitgaan en mede dankzij een altijd aanwezige groep Nederlandse stagiairs/stagiaires is het altijd wel gezellig. Wie echter tot diep in de nacht wil dansen in grote clubs die zit op Bonaire niet op de juiste plek.
Windsurfen
Bonaire is een ideale plek om te leren windsurfen. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Misschien juist vooral voor kinderen, omdat het aantal voordelen dat voor Bonaire geldt vooral voor de jongere beginners van gelden. Windsurfen kan in Bonaire alleen maar op de Lacbaai ter hoogte van Sorobon Beach. De grote voordelen van deze beschermde baai zijn de altijd aanwezige wind, het ondiepe water en het warme zeewater. Buiten de baai heeft het zeewater een gemiddelde temperatuur van 26 tot 29 graden Celsius. In de baai is dit gemiddeld zo rond de dertig graden. Het dragen van een windsurfpak als bescherming tegen koel water is daarom niet nodig.
Omdat het water ondiep is en de bodem uit wit zand bestaat, kun je de bodem goed zien. Het grootste voordeel is dat je eenvoudig weer op je surfboard stapt als je er van af gestapt of gevallen bent. De altijd aanwezige noordoostelijke passaatwind staat zo dat je op de baai gemakkelijk evenwijdig aan de kust kunt surfen of juist in de richting van de kust. Het is vrijwel onmogelijk om de baai uit te surfen.
Surfles inclusief het gebruik van materiaal kan bij verschillende surfscholen. De meest bekende is de windsurfschool van Jibe City. Het zijn niet alleen de uitstekende leraren die deze windsurfschool zo populair maken, het is vooral de relaxte sfeer die het hem hier ook doet. Toen wij met onze kinderen de eerste les namen was het eerste wat onze surfleraar ons vertelde dat relaxed op het board staan het belangrijkste element is. Wij hebben een les van een uur geboekt met daarna een uur vrij surfen. Wat ons opviel is hoe snel we de basis onder de knie hadden. Moet wel eerlijk zeggen dat de vrouw en kinderen daar wat sneller in waren dan ikzelf… Al snel maak je je eerste meters over het water en na verloop van tijd leer je beter om te draaien of om wat meer snelheid te maken. Het verbaast ons eigenlijk dat bij een zoekopdracht naar de beste plekken ter wereld om te leren surfen niet direct ‘Bonaire’ naar boven komt in de zoekmachines.
Kajakken in de mangrove
Een andere manier om op het water actief te zijn is door middel van een kajaktocht. Op Lac Bay kun je aan begeleide kajaktochten deelnemen die deels door de mangrovebossen gaan. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar de tochten van het Mangrove Info Center. Zij bieden tochten aan van 1 of 2 uur. Behalve de tocht zelf krijg je ook uitleg over de mangrove en de natuur van Bonaire. Bij de tocht van één uur ga je alleen kajakken. Bij de tocht van twee uur is er ook een kwartier snorkelen inbegrepen. Je ontdekt dan de onderwaterwereld van de mangrove. Deze snorkeltocht is alleen geschikt voor mensen met een goede zwemvaardigheid. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het water ondiep is en je boven beplanting zwemt. Niet iedereen houdt daarvan. Je mag ook bij de kajaks blijven als je het onderdeel snorkelen over wilt slaan.
Meer info vind je op de website van het Mangrove Info Center.
Snorkelen
De onderwaterwereld rondom Bonaire is niet alleen geschikt voor duikers. Ook snorkelend kun je veel van de prachtige waterdieren en het koraalrif ontdekken. De diversiteit aan goede snorkelplekken die direct vanaf de kust bereikbaar zijn zorgt ervoor dat Bonaire vooral erg geschikt is voor beginnende of minder ervaren snorkelaars. Vaak vallen kinderen in deze categorie. Als je ze kennis wilt laten maken met deze prachtige hobby dan is Bonaire een ideale vakantiebestemming. Je kunt aan een georganiseerde snorkeltrip deelnemen. Het is echter ook prima te doen om op eigen houtje te gaan snorkelen met de kinderen. Kijk wel goed naar welke spot je gaat. Houd daarbij vooral rekening met het gemak om het water te betreden en met de mogelijke gevaren zoals een sterke stroming.
Goede snorkelspots met kinderen zijn onder andere Windsock (ter hoogte van de landingsbaan van de luchthaven), 1000 Steps Beach (zeeschildpadden spotten!), Wayaka 2 (in Washington Slagbaai Nationaal Park) en Eighteenth Palm bij het Van Der Valk Plaza Hotel. Bij deze laatstgenoemde plek moet je als niet-gast entree betalen om het strand op te mogen. Ben je met wat oudere kinderen dan is snorkelen bij No Name Beach op Klein Bonaire ook zeker aan te raden. Het enige nadeel daar is dat je slechts twee plekken hebt waar je het water in en uit kunt. De gemakkelijke optie is om rond het strand te blijven, de leukere optie om het oostelijke instappunt bij het gele paaltje te gebruiken en langs het rif snorkelend naar het strand te zwemmen. Nadeel is dat je onderweg niet over het rif naar land kunt gaan. Je moet het stuk dus afmaken, wat zo’n 15-20 minuten duurt.
Stinapa-penning
Als je het water ingaat (ook om pootje te baden of te zwemmen) of gaat kajakken dan hebben je een Stinapa E-ticket nodig. Dit geldt voor volwassenen en voor kinderen boven de 12 jaar. Alles over het Stinapa E-ticket lees je op deze pagina.
Dieren
Behalve de vele zeedieren kun je in Bonaire ook verschillende landdieren in het wild zien. Het meest bekend zijn de wilde ezels. Niet voor niets staan er borden langs de wegen die je waarschuwen voor overstekende ezels. Hoewel het zeker leuk is om met kinderen deze paardachtige zoogdieren in het wild aan te treffen, zouden we ook zeker aanraden om de Donkey Sanctuary Bonaire te bezoeken. Deze ezelopvang herbergt honderden ezels die hier in een beschermde omgeving leven. Ze krijgen te eten en te drinken, ze kunnen schuilen onder afdakjes en ze krijgen medische verzorging. Als bezoeker aan het Donkey Sanctuary kun je een autotocht maken door het terrein dat de oppervlakte heeft van pakweg twintig voetbalvelden. De nieuwsgierige beesten komen graag een kijkje nemen en steken hun koppen door geopende autoruiten. Bij de kassa kun je zakjes met wortels kopen die je aan de dieren kunt voeren. Je mag ook uit de auto stappen om tussen de ezels te lopen, maar dan mag je vanwege je eigen veiligheid geen voer of andere etenswaren bij je hebben.
Andere dieren die je volop zult zien in het landschap van Bonaire zijn leguanen (dat zijn de grote reptielen) en hagedissen die een stuk kleiner zijn. Soms moet een auto vol op de rem omdat een leguaan de weg plots oversteekt. De kans dat je van Bonaire vertrekt zonder een leguaan of hagedis gespot te hebben is erg klein.
Bonaire staat ook bekend vanwege de vele mooie vogels die je er ziet. De flamingo is als nationaal symbool van Bonaire natuurlijk de meest bekende vogelsoort op het eiland. Als je het eiland verkent is de kans groot dat je deze oranjeroze vogels ergens zult zien. Vaak wel van afstand, want de schuchtere dieren kun je amper benaderen. Vanwege het behoud van deze dierensoort is het zelfs van belang dat je het niet probeert om ze te benaderen. Op veel plekken mag dit zelfs niet eens, wat door middel van handbeschreven stenen duidelijk gemaakt wordt.
Naast flamingo’s kun je nog veel andere vogelsoorten zien in Bonaire zoals de spotgaai, de papegaai (de met uitsterven bedreigde groene lora), het suikerdiefje, de pelikaan, de wielewaal, de oranje troepiaal en de groene parkiet.
IJs
Kinderen zijn vaak dol op ijs. Gelukkig zijn er in Kralendijk maar liefst twee goede ijssalons waar je terecht kunt voor heerlijk schepijs. Onze favoriet is Luciano die gevestigd is aan de Kaya Jan N.E. Craane 24. Meesterijsbereider Luciano is onderdeel van een Nederlandse keten die in het Nederlandse wassenaar ooit in 1996 begonnen is met een simpele ijskar. Naast het heerlijke ijs (probeer vooral de Salty Caramel) kun je bij Luciano ook terecht voor heerlijke koffie.
Concurrent Gio’s zit op zo’n tweehonderd meter afstand aan de Kaya Grandi 34. In de reviewsites scoort Gio’s beter dan Luciano, maar daar zijn wij het niet mee eens. Het ijs van Gio’s is aanzienlijk zoeter en daar zijn wij persoonlijk niet zo van gecharmeerd. Aangezien smaken verschillen kun je ze tijdens je vakantie in Bonaire natuurlijk allebei uitproberen en je eigen mening vormen. De kinderen zullen een vergelijkende test alleen maar toejuichen.
Kindermenu's
Wie gewend is dat restaurants bijna standaard een kindermenu aanbieden met frikandel, kipnuggets of vis die zal in Bonaire merken dat er veel minder plekken zijn waar ze speciale menu’s voor kinderen hebben. Gerechten delen of gewoon een extra bordje erbij is wel vrij gebruikelijk. Wie persé voor zijn/haar kroost frikandellen of andere snacks wil hebben die kan altijd nog terecht bij Wattaria in Kralendijk. Dit is de lokale snackbar waar je naast verschillende soorten burgers ook een uitgebreid assortiment aan Nederlandse snacks kunt bestellen.
Boodschappen
Het leuke aan Bonaire is dat het aanbod in de supermarkten grotendeels gebaseerd is op de producten die we in Nederland ook kennen. Je hoeft veel Nederlandse producten daarom niet te missen tijdens je vakantie in Bonaire. Heb je een baby of dreumes? Dan kun je de vertrouwde luiers, babyvoeding en andere producten gewoon hier kopen. Pindakaas, hagelslag, Nederlandse boterhammen, Nederlandse kaas, peperkoek, satésaus, chocomelk en andere producten die je in Nederland kunt kopen zie je in Bonaire deels ook in de schappen terug. Het breedste assortiment heeft supermarkt Van Den Tweel. Dit is een Albert Heijn winkel die officieel geen Albert Heijn mag heten. Het assortiment komt voor een groot deel overeen met de Albert Heijns in Nederland.